Posetite najlepšu Banju u Srbiji.

Vrnjačka Banja je smeštena u Centralnoj Srbiji, u oblasti Raška. Nalazi se u centralnoj Srbiji na nadmorskoj visini od 217 metara i sedište je opštine Vrnjačka Banja.

Udaljena je oko 200 kilometara od Beograda, 25 kilometara od Kraljeva i sedam kilometara od Trstenika. Okružena je planinom Goč sa juga, istoka i zapada, a sa severa je zaštićena Gledićkim planinama.

Klima je umereno kontinentalna, karakterišu je hladne i snežne zime i sveža leta. Zahvaljujući planinama koje okružuju Vrnjačku Banju, vetrovi su slabi.

Vrnjačka Banja je okružena prelepim parkovima, a prekrivena je najčešće lipovim šumama.

Pored svojih lekovitih izvora, Vrnjačka Banja je poznata po brojnim spomenicima kulture. Rimljani su izgradili lečilište Aquae Orcinae i izvor tople vode Fons Romanus.

Koliko je banjska voda bila čuvena u antičko doba navjiše govore zlatnici koji su pronađeni, a koje su Rimljani bacali u bunare.

Osim zlatnika, u Banji su pronađeni i ostaci bazena za kupanje iz doba Rimljana.

Izvori lekovite vode u Vrnjačkoj Banji su se koristile još u antičko doba.

U Vrnjačkoj Banji postoje četiri mineralna izvora koja se koriste za balneološke terapije, a to su: Snežnik, Topla voda, Jezero i Slatina.

Topla voda je jedinstven izvor jer je temperatura vode ista kao temperatura tela kod čoveka – 36.5 stepeni.

Ovo je prvi prilagođeni izvor banjskom turizmu.

Snežnik je izvor alkalno mineralne, ugljeno-kisele hladne vode, a temperatura vode je 170 stepeni.

Izvor je počeo da se koristi za lečenje posle Prvog svetskog rata.

Slatina je takođe izvor hladne vode. Temperatura je 140 stepeni. Voda sa ovog izvora se koristi kao pomoćno terapijsko sredstvo sa drugim mineralnim vodama.

Mineralni izvor ,,Jezero” je otkriven dosta kasnije. Spada u alkalne zemnoalkalne ugljeno-kisele tople vode. Temperatura mineralnog izvora ,,Jezero” je 270 stepeni, a nalazi se između Snežnika i Slatine.

Vrnjačke mineralne vode se primenjuju kod lečenja šećernih bolesti, stanja posle preležane žutice, hroničnog zapaljenja creva i želuca, bolesti žučne kese i žučnih puteva, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, mokraćne bešike i mokraćnih puteva.

Turističke atrakcije Vrnjačke Banje

Pored zdravstvenog turizma, Vrnjačka Banja je poznata i po drugim zanimljivostima.

Rimski bunar Fons Romanus je pronađen prilikom kaptaže 1924. godine.

Iz perioda pre Prvog svetskog rata, ostala je zapamćena ljubav oficira Relje i učiteljice Nade, a most na kome su se oni sastajali danas se zove ,,Most ljubavi”.

Danas je to mesto gde parovi kače katance na most, da bi njihova ljubav trajala zauvek, a ključeve po običaju bacaju u reku.

Ovaj običaj datira sa početka 20. veka, a nesrećna Nada je umrla od tuge pošto se oficir zaljubio u Grkinju.

Od mosta ljubavi duž Vrnjačke reke, prostire se prelepi banjski park. Šetalište je dugačko oko dva kilometara, a karakterističan je Japanski vrt koji dočarava japansku vegetaciju.

Najpopunjeniji smeštajni kapaciteti su za vreme Vrnjačkog karnevala koji se održava sredinom juna. On je posle novosadskog Egzita i Guče najposećeniji festival u Srbiji.

Centralni događaj karnevala je međunarodna karnevalska povorka u kojoj učestvuju ljudi iz celog sveta.

Dođite i uverite se zašto je Vrnjačka Banja najlepše mesto za uživanje u Srbiji. O tome svedoče brojni pozitivni komentari gostiju koji su našu Banju napustili zadovoljni.

REZERVACIJE